موارد مصرف سرترالین
سرترالین یک داروی ضد افسردگی است که در گروه داروهای مهار کننده ی التخابی بازجذب سروتونین دسته بندی میشود. این دارو روی برخی مواد شیمیایی موجود در مغز تاثیر میگذارد که ممکن است غلظت آنها در افراد مبتلا به افسردگی، پانیک (حملات هراس)، اضطراب و وسواس فکری نامتعادل باشد.
سرترالین برای درمان افسردگی، پانیک (حملات هراس)، اضطراب، وسواس فکری، اختلال استرسی پس از ضایعه روانی و افسردگی پیش از قاعدگی مورد استفاده قرار میگیرد.
اطلاعات مهم در مورد سرترالین
درصورتی که از پیموزاید استفاده میکنید و یا در حال درمان با متیلن بلو هستید نباید از سرترالین استفاده کنید.
اگر در طول 14 روز گذشته از داروهای مهار کننده مونو آمین اکسیداز (ایزوکربوکسازید، لینزولید، متیلن بلو، فنلزین، راساژیلین، سلژیلین یا ترانیلسیپرومین) استفاده کرده اید نباید از سرترالین استفاده کنید؛ زیرا ممکن است سبب بروز تداخلات دارویی خطرناک شود. همچنین تا 14 روز بعد از مصرف سرترالین نباید از داروهای مهار کننده مونو آمین اکسیداز استفاده شود.
برخی از افراد جوان زمانی که برای اولین بار از داروهای ضد افسردگی استفاده میکنند ممکن است با افکار خودکشی مواجه شوند.حالات روحی روانی خود را تحت نظر داشته باشید و هرگونه تغییر در خُلق و خو و بروز علایم جدید یا بدتر شونده را به پزشک گزارش کنید.
درصورت بروز علایم وضعیت موسوم به سندرم سروتونین فورا به اورژانس مراجعه کنید. این علایم میتواند شامل:آشفتگی، تغییرات در هماهنگی حرکات بدن، گیجی، توهم، تب، ضربان قلب سریع یا نامنظم، گُرگرفتگی، پرش عضلات و یا سختی عضلات، تشنج، لرزش، عرق کردن زیاد، اسهال شدید، ناراحتی معده، استفراغ و سردرد شدید باشد.
پیش از مصرف سرترالین
اگر نسبت به سرترالین حساسیت دارید نباید از آن استفاده کنید. همچنین اگر از دی سولفیرام استفاده میکنید نباید از شکل مایع سرترالین استفاده کنید؛ زیرا امکان بروز واکنش شدید نسبت به دی سولفیرام وجود خواهد داشت.
برای اینکه مطمئن شوید مصرف سرترالین برایتان مضر نیست در صورت داشتن هر یک از شرایط زیر به پزشک معالج اطلاع دهید:
- بیماری قلبی، فشار خون بالا، سکته مغزی
- بیماری کلیوی یا کبدی
- تشنج
- اختلالات خونریزی
- مصرف داروی وارفارین
- اختلال دوقطبی (بای پولار)
- سطوح پایین سدیم در خون
برخی از دارو ها میتوانند با سرترالین تداخل ایجاد کرده و سبب بروز وضعیت خطرناکی بنام سندرم سروتونین شوند. درصورتی که از داروهای محرک، داروهای حاوی مخدر، داروهای گیاهی، ضد افسردگی های دیگر، داروهای مرتبط با بیماری های روانی، پارکینسون، سردرد های میگرنی، عفونت های جدی و یا داروهای جلوگیری کننده از تهوع و استفراغ استفاده میکنید پزشک را در جریان بگذارید. پیش از ایجاد هرگونه تغییر در میزان و نحوه مصرف داروها با پزشک مشورت کنید.
به دلیل به وجود آمدن افکار خودکشی در افراد جوان که برای اولین بار از داروهای ضد افسردگی استفاده میکنند لازم است که وضعیت پیشرفت درمان بصورت منظم توسط پزشک کنترل شود.همچنین خانواده یا مراقبان بیمار باید روی تغییرات خلق و خو و رفتار بیمار دقت و توجه داشته باشند.
مصرف داروهای مهار کننده ی انتخابی بازجذب سروتونین در افراد باردار میتواند صدمات جدی به ریه جنین وارد سازد یا موجب سایر عوارض جانبی برای جنین شود. با قطع مصرف سرترالین ممکن است علایم افسردگی مجددا عود کند. در صورتی که متوجه شدید باردار هستید در اولین فرصت به پزشک اطلاع دهید. در طول بارداری بدون تجویز پزشک هرگز مصرف سرترالین را آغاز یا قطع نکنید.
اینکه سرترالین میتواند وارد شیر مادر شده و به نوزاد شیرخوار آسیب بزند تا کنون مشخص نشده است. اگر در طول مصرف سرترالین به نوزاد شیر میدهید پزشک را در جریان بگذارید.
قرار دادن سرترالین در اختیار افرادی که کمتر از 18 سال دارند بدون نسخه پزشک ممنوع میباشد. استفاده از سرترالین برای درمان اختلال وسواس اجباری در کودکان توسط سازمان غذا و داروی ایالات متحده آمریکا تایید شده است. مصرف سرترالین برای درمان افسردگی در کودکان تایید نشده است.
نحوه مصرف سرترالین
سرترالین را دقیقا طبق دستور پزشک مصرف کنید.ممکن است میزان دوز دارو توسط پزشک در طول درمان تغییر کند. از مصرف این دارو بیشتر و یا کمتر از مقدار و زمان توصیه شده، توسط پزشک خودداری کنید.
سرترالین میتواند با یا بدون غذا مصرف شود. دارو را روزانه در یک ساعت مشخص و معین مصرف کنید.
شکل مایع سرترالین پیش از مصرف باید رقیق شود. برای حصول اطمینان از درست بودن مقدار داروی مصرفی، آن را با استفاده از قطره چکان های مخصوص دارو اندازه گیری کنید. داروی اندازه گیری شده را با 4 اونس آب (نیم فنجان) مخلوط کنید. از مخلوط کردن دارو با سایر مایعات خودداری کنید. مخلوط بدست آمده را به هم بزنید و تمام آن را به یک باره بنوشید. برای حصول اطمینان از مصرف دارو به شکل کامل؛ پس از سر کشیدن دارو مقدار اندکی آب به فنجان اضافه کرده و مجددا آنرا سر بکشید.
سرترالین می تواند باعث مثبت شدن کاذب تست غربالگری داروها شود. اگر برای غربالگری دارویی، نمونه ادرار تهیه کرده اید، به کارکنان آزمایشگاه بگوئید که از پنتوپرازول مصرف می کنید.
پس از آغاز مصرف سرترالین تا بهبود علایم ممکن است چهار هفته طول بکشد.مصرف دارو را ادامه دهید و در صورت عدم بهبودی علایم به پزشک اطلاع دهید.
مصرف سرترالین را بصورت ناگهانی متوقف نکنید. زیرا ممکن است علایم ناخوشایند ناشی از ترک مصرف دارو را تجربه نمایید. برای متوقف کردن مصرف این دارو به شکل صحیح با پزشک مشورت کنید.
سرترالین را در دمای اتاق و دور از گرما و رطوبت نگهداری کنید.
در صورت فراموش کردن مصرف دارو:
به محض متوجه شدن، داروی فراموش شده را مصرف کنید. اگر به نوبت مصرف بعدی دارو زمان اندکی مانده است از مصرف داروی فراموش شده پرهیز کنید. از مصرف داروی اضافی جهت جبران نوبت از دست رفته خودداری کنید.
درصورت مصرف بیش از حد (اووردوز) فورا به مراکز درمانی یا اورژانس مراجعه نمایید.
در طول مصرف سرترالین
از مصرف الکل خودداری کنید.
قبل از مصرف دارو های ضد التهاب غیر استروئیدی (آسپرین ، ایبوپروفن ، ناپروکسن ،سلکوکسیب ،دیکلوفناک ، ایندومتاسین ، ملوکسیکام و...) جهت درمان درد ، التهاب مفصل یا آرتریت ، تب و ورم با پزشک مشورت کنید.مصرف سرترالین همراه با داروهای ضد التهاب غیر استروئیدی میتواند شما ار در برابر خونریزی و کبود شدن آسیب پذیرتر کند.
سرترالین میتواند سبب مختل شدن تفکر و واکنش های بدن شود. درصورت انجام رانندگی و کارهایی که به هوشیاری و دقت عمل نیاز دارند احتیاط کنید.
عوارض جانبی سرترالین
درصورت بروز علایم واکنش آلرژیک نسبت به سرترالین از جمله: بثورات پوستی، کهیر (همراه یا بدون تب و درد مفاصل)، مشکل در تنفس، تورم صورت، زبان، لب ها و گلو به اورژانس مراجعه کنید.
بروز هر گونه علایم ناخوشایند (مانند : تغییر در رفتار و خلق و خو ، اضطراب ، حملات ترس ، مشکلات مربوط به خواب ، احساس آشفتگی ، تحریک پذیری و انجام دادن اعمال خشونت آمیز ، بی قراری ، بیش فعالی جسمی یا فکری ، تشدید افسردگی، افکار خودکشی یا آسیب زدن به خود و یا دیگران) را به پزشک معالج گزارش دهید.
درصورت داشتن هریک از موارد زیر به پزشک اطلاع دهید:
- تشنج
- تاری دید، دید تونلی، تورم یا درد چشم
- سطوح پایین سدیم در خون: سردرد، گیجی، مشکلات حافظه، ضعف شدید، احساس ناپایداری
- حالت شیدایی (مانیک): افزایش انرژی، انجام کارها و رفتارهایی با ریسک بالا، شادی بیش از حد، تحریک پذیری و پر حرفی
سایر عوارض جانبی شایع سرترالین:
- خواب آلودگی، خستگی، احساس اضطراب و تحریک پذیری
- سوء هاضمه، تهوع، اسهال و از دست دادن اشتها
- عرق کردن
- لرز و تکان خوردن
- مشکلات خواب (بی خوابی)
- کاهش میل جنسی، ناتوانی جنسی، مشکل در داشتن ارگاسم
تداخلات دارویی
مصرف سرترالین همراه با داروهایی که باعث خواب آلودگی میشوند میتواند سبب تشدید خواب آلودگی شود. پیش از مصرف دارو های خواب آور ، ضد درد های حاوی مخدر، شل کننده عضلات، و داروهای مرتبط با اضطراب ، افسردگی و تشنج حتما به پزشک معالج اطلاع دهید.
بسیاری از داروها میتوانند با سرترالین تداخل ایجاد کنند از جمله داروهای بدون نسخه یا با نسخه، داروهای گیاهی و ویتامین ها. در صورت مصرف داروهای دیگر و قطع یا آغاز مصرف دارویی خاص حتما با پزشک مشورت کنید
پرسش سوال
اگر هنوز سوالی در رابطه با سرترالین دارید. میتوانید آن را در انجمن پرسش و پاسخ مطرح کرده و متخصصین مربوطه در وب سایت به آن جواب دهند.
مترجم:
نوشته شده در 30 دي 1396
مرجع : www.drugs.com
این دارو رو باید ساعت ۸ شب مصرف میکردم ولی یادم رفته الان یادم اومد میخواستم بدونم باید چیکار کنم؟
ارسال جواب
در صورتی که متوجه شدید مصرف سرترالین را فراموش کرده اید هرچه زودتر آنرا مصرف کنید.اگر به نوبت بعدی مصرف دارو زمان اندکی باقی است از مصرف داروی فراموش شده صرف نظر کنید و مصرف دارو را طبق برنامه پیش ببرید.از استفاده ی داروی اضافی خودداری کنید.
قرص سرترالین رو میشه در زمان وقوع حمله پانیک فقط مصرف کرد یا باید در یک دوره مشخص مصرف بشه؟
ارسال جواب
این دارو باید در دوره و زمان معین مصرف شود. دارو را طبق نظر پزشک تا پایان دوره مصرف کنید. حتی اگر علائم بهبود پیدا کرد نیز باز هم دارو را تا پایان دوره مصرف نمایید.
سرترالین می تونه تست غربالگری رو مثبت کنه؟
ارسال جواب
سرترالین می تواند باعث مثبت شدن کاذب تست غربالگری داروها شود. اگر برای غربالگری دارویی، نمونه ادرار تهیه کرده اید، به پرسنل آزمایشگاه اطلاع دهید که پنتوپرازول مصرف می کنید.
مصرف سرترالین در دوران بارداری مشکل زا هست؟
ارسال جواب
هرگز بدون اجازه پزشک در دوران بارداری از این دارو استفاده نکنید زیرا این دارو می تواند صدمات جدی به جنین وارد کند.
سرترالین برای درمان بیماری پانیک حادد و حملات پانیک موثره؟
ارسال جواب
بله این دارو برای درمان پانیک و حملات هراس موثر است.
در صورت بای پولار بودن میشه از سرترالین برای رفع افسردگی استفاده کرد؟
ارسال جواب
اگر دچار اختلال دو قطبی هستید، برای حصول اطمینان از اینکه این دارو این دارو برای شما مضر هست یا نه، با پزشک خود مشورت کنید.
مصرف سرترالین برای درمان افسردگی با خوردن الکل تداخلی داره؟
ارسال جواب
بله در طول مصرف سرترالین از مصرف الکل خودداری کنید.
برای افسردگی کودکان هم میشه از سرترالین استفاده کرد؟
ارسال جواب
مصرف این دارو برای افراد زیر ۱۸ سال بدون دستور پزشک مجاز نیست. اگر کودک دچار افسردگی است باید توسط پزشک معاینه شود و سپس داروی متناسب با سن خود را مصرف نماید.
سرترالین برای بیماری پانیک و حملات پانیک میتونه موثر باشه؟ تهیه کنم؟
ارسال جواب
بله این دارو برای درمان پانیک و حملات هراس موثر است. با نظر پزشک مصرف کنید.
درشت شدن غیر عادی مردمک چشم از عوارض دارو است؟
ارسال جواب
بله علائمی که ذکر کردید جزو عوارض جانبی این دارو می باشد. به پزشک گزارش دهید.
مدت ۶ ماه هست که سرترالین مصرف می کنم،الان کرونا دارم و ناپروکسن میخورم،می تونم سرترالین بخورم یا تداخل ایجاد می کنه؟
ارسال جواب
بله این دو دارو باهم تداخل دارویی دارند. با پزشک مشورت کنید.
مصرف سرترالین حتما باید با تجویز پزشک باشد؟
ارسال جواب
بله این دارو را با تجویز پزشک استفاده کنید.
تشنج از عوارض سرترالین است؟
ارسال جواب
بله تشنج از عوارض جانبی این دارو است. پزشک را مطلع کنید.
سرترالین حالت تهوع آوره؟
ارسال جواب
این دارو می تواند باعث بروز حالت تهوع بشود.
میخواستم بدونم عوارض قطع ناگهانی مصرف سرترالین مثل سرگیجه تا چند روز باقی میمانند؟
ارسال جواب
ممکن است تا مدت ها عوارض ناشی از ترک ناگهانی دارو باقی بماند. به پزشک گزارش دهید.
سلام خوردن سرترالین برای افراد مسن ضرر داره؟
ارسال جواب
در افراد مسن باید حتما با نظر پزشک و با احتیاط مصرف شود.
تجویز خودسرانه ی یکی دو نوبت سرترالین جهت افسردگی میتونه حطرناک باشه؟
ارسال جواب
بله این دارو باید با دستور پزشک مصرف شود.
سلام، مدت یکسال و نیم است زیر نظر روانپزشک سرترالین 100هر12ساعت و آریپیپرازول 5 مصرف می کنم و دچار اضافه وزن قابل توجهی شده ام، آیا افزایش وزن و اشتها یکی از عوارض سرترالین می باشد؟
ارسال جواب
بله افزایش وزن از عوارض جانبی این دارو می باشد. به پزشک اطلاع دهید.
حالت تهوع میتونه از عوارض این دارو باشه؟
ارسال جواب
بله حالت تهوع از عوارض شایع این دارو است.
برای کسایی که وسواس دارند هم بکار میره؟
ارسال جواب
این دارو برای وسواس فکری استفاده می شود.
مصرف این دارو کی خوبه؟
ارسال جواب
سرترالین میتواند با یا بدون غذا مصرف شود. دارو را روزانه در یک ساعت مشخص و معین مصرف کنید.
مصرف سرترالین در دوران بارداری و شیردهی مشکل زا است ؟؟
ارسال جواب
اینکه سرترالین میتواند وارد شیر مادر شده و به نوزاد شیرخوار آسیب بزند تا کنون مشخص نشده است. اگر در طول مصرف سرترالین به نوزاد شیر میدهید پزشک را در جریان بگذارید. در دوران بارداری هزگز بدون تجویز پزشک مصرف دارو را آغاز و یا قطع نکنید.
سلام، مدت یکسال و نیم است زیر نظر روانپزشک سرترالین 100هر12ساعت و آریپیپرازول 5 مصرف می کنم و دچار اضافه وزن قابل توجهی شده ام، آیا افزایش وزن و اشتها یکی از عوارض سرترالین می باشد؟
ارسال جواب
این دارو اغلب باعث کاهش وزن می شود اما در مواردی نیز دیده شده که سرترالین باعث افزایش وزن می شود.
ببخشیدقرص سرترالین سه روزه مصرف میکنم حالت تعوع دارم هی میخوام اوغ بزنم میتونم قرص ضد تعوع بخورم؟
ارسال جواب
در مورد تمام داروهای مصرفی خود از جمله داروهای با نسخه و یا بدون نسخه مثل ویتامین ها و داروهای گیاهی با پزشک مشورت کنید.
تهوع از عوارض این دارو هست؟ بعد مصرف بالا بیاریم باید دوباره استفاده کنیم؟
ارسال جواب
بله تهوع از عوارض جانبی این دارو است. با پزشک مشورت کنید.
قرص سرترالین رو باید در زمان وقوع حمله استفاده کرد یا در یک دوره زمانیمشخص؟
ارسال جواب
این دارو باید طبق برنامه زمانی که پزشک به شما داده است مصرف شود.
من ب شدت عصبی و پرخاشگر ام گاهی دچار فکر خودکشی و خودزنی میشم میتونه علائم بیماری روانی در من باشه؟
ارسال جواب
بله ممکن است شما دچار اختلال روانی باشید باید توسط پزشک متخصص اعصاب و روان ویزیت شوید.